FennoSeura Goes Bluetooth

Alkusoitto

Kävi jälleen niin, notta emäntä raahasi allekirjoittaneen Palsanmäen Huutokauppaan, mutta mitäpä sitä ei tekisi kun emännys kauniisti ”kehoittaa”. Huutokauppahan on erinomainen paikka kun haluaa maksaa turhasta romusta hitosti ylihintaa, mutta nyt tämän radion kohdalla pidin 15€ kustannusta kohtalaisena, vaikka huomioidaan ettei ”old school” rokkikone toiminut, tärkeintä olikin siisti ulkoasu ja paikallaan oleva tekniikka.

Hirvaskankaalta kotio päin kurvaillessa kypsyi sitten ajatus viedä rokkikone bluetooth aikaan, kotona kopan leväytettyä ajatus kypsyi ja syntyi ostoslista, sekä to do list.

Tavoitteet

Muuttumaton ulkonäkö

Kaikki muutokset siten ettei alkuperäistä ulkonäköä sorkita. Läpivienneissä ja sijoituksissa hyödynsin esim. olemassaolevia takakannen reikiä.

Vanhan tekniikan säilyttäminen

Vaikka vanha tekniikka oli romuna, niin halusin säilyttää sen, joten sisuskaluja ei revitty ulos vaan uusi tekniikka sijoitettiin sulassa sovussa joukkoon.

Bluetooth Yhdistettävyys

Bluetooth on nykyaikaa ja fiksua tekniikkaa toimiessaan, joten luonnollinen valinta uudeksi toimintaperiaatteeksi.

Edullisuus

Yleensä kaikki projektit lähtee lapasesta, mutta nyt halusin pitää budjetin järkevänä. Budjetin pienuutta edesautti oma 3D tulostus laitteisto ja edulliset komponenttivalinnat.

Autenttinen äänentoisto

En halunnut radiosta mitään bassoboksia, joten vaikka äänentoisto muuttui stereoaikaan, niin kaiuttimet ovat ilman kotelointia, ns. nakuna. Näin ääni pysyi ohuena ja hieman vanhahtavana.

Turvallisuus

Uusi tekniikka on suojattu sulakkein ja pysytään 12V mukavuusalueella.

Tarvikkeet

Ostoslista

Kaiuttimien koon määritti vanha aukko ja siihen 3D tulostettu sovite.

Näissä ei haettu bassontoistoa, vaan painotus oli ylä- ja keskiäänissä.

Bluetooth vahvistimessa mentiin stereotoisto ja edullisuus edellä, luonnollisesti aina kun tilaa rapakon takaa tavaraa, niin asiakasaspalautteella suuri merkitys.

Vahvistimessa oli myös mekaaninen potikka, joka tuli takakannessa olevan reiän läpi, eli äänenvoimakkuutta voi myös säätää radiosta.

 

Kytkimeksi valikoitui vipukytkin, joka on ulkoisesti hieman vanhahtava, niinkuin äänenvoimakkuuden säätökin, niin kytkimenkin vipu tulee takakannen lävitse.

LED-nauhaa oli hyllyt väärällään, mutta 10mm alumiiniprofiili kannella oli hankittava. LED-nauha käytännössä valaisee asemataulun ja vanhan paikalle jääneen tekniikan jota voi kurkkia takannen lävitse.

Lattasulakepesä ja 2A lattasulake.

Omasta varastosta

Bluetoothvahvistimelle piti 3D mallintaa ja tulostaa pidike/teline jolla sen sai asemoitua soveliaalle kohdalle potentiometrin läpimenoa varten.

Samoiten kaiuttimien kehys piti mallintaa ja tulostaa. Kehys kiinnittyy olemassaolleen kaiuttimen aukon kiinnityspultteihin.

LED-nauhaksi valikoitui Airam Apus 4,8W/m 4000K värilämmön omaava IP20 nauha.

Johtoina palvelee 1mm² silikonipintainen monisäikeinen johdin.

Kytkimet ja sulakepesät olivat varustettu 4,8mm Abikoliittimillä, joten niillä mentiin.

Jännitesyöttöön takakannessa valikoitui 5,5mm VDC naaras plugi, joka myös hyödynsi takakannessa olemassaolevia reikiä.

Teholähteenä toimii 12VDC/3A pistorasialiitäntäinen muuntaja.

Diaesitys

3D mallinnus

FennoSeuran sisälleen saamat 3D mallinnetut osat. Kaiutinkehys ja vahvistimenjalka.

Välisoitto

Kun rokkikoneesta oli korkattu takalevy pois ja todettu tekniikan olevan todellakin paikallaan muutamaa putkea lukuunottamatta ja tehty päätös ettei kannata kunnostaa, niin sitten mittailua minkä kokoista uutta stereokaiutinta olisi mahdollista asentaa yhden isomman tilalle. Mittaustulos oli se, notta kaksi kolmen tuuman pikku ämyriä mahtuu nipin napin. Tilaa oli muuten kotelossa vaikka Nissan Micralle, joten vahvistimen ja LED-nauhan mahtuvuudessa ei ollut ongelmaa. Ainoa asia missä piti olla tarkka, oli mihin kohtaan jännitesyötön blugi ja kytkin mahtuu takakannessa ja miten kytkin, sekä sulake takakanteen sijoitetaan käytettävyys huomioiden.

Sitten vain Fusion 360 tulille ja mallintaen vahvistimelle jalka ja kaiuttimille kehys jonka kiinnitys tapahtuu vanhan kaiuttimen pulteilla, tarkoitus oli myös välttää uusien reikien tekemistä ja hyödyntää olemassa olevia kiinnityskohtia, sekä reikiä. 3D tulostetut palikat istui kuin isi äiteen tarakalle, joten päästiin lyömään koko komeutta nippuun.

Kasaus aloitettiin kaiuttimien kiinnityksellä ja vahvistimen johdotuksella, vahvistimeen oli helpompi kytkeä johdot ennen paikalleen asennusta. Seuraavaksi LED-nauha profiiliin ja profiili 3M kaksipuolisella teipillä kattoon. Takakannessa olevista rei´ istä kaksi suurennettiin 12mm jolloin niihin saatiin virtakytkin, sekä jännitesyötön plugi. 2A lattasulakkeen pesä tuli kiinni samoiten 3M teipillä takalevyn sisäpuolelle. Sitten vain iloisesti abikoja puristellen ja piuhat liittimiin.

Diaesitys

Valmis Rokkikone

Tältä aparaatti nyt näyttää muuttumisleikin jälkeen, minä tykkään ja se on pääasia.

Loppusoitto

Eihän siinä sitten ollut muuta kuin juntata 12V virtalähde seinään ja plugi kiinni, ei noussut savu. Seuraavaksi kytkimestä virrat päälle ja kun bluetoothvahvistimeen, sekä LED-nauhaan syttyi valo uskalsi melkein jo hengittää. Sitten pariteltiinkin jo iloisesti, tarkoitan nyt puhelinta ja vahvistinta.

Sandstorm alkoikin soida FennoSeurasta, LED-nauha valaisi tekniikan ja asemahakutaulun niinkuin olin ajatellut, projekti oli siis valmis.

Tekisinkö uudestaan? Kyllä, jos vain löytyisi vastaavia aihioita järkevällä hintaa. Järkevällä hinnalla nyt tarkoitan 10-20€ haarukkaa toimimattoman tekniikan sisällään pitävästä ulkoisesti siististä aparaatista. Joten kerron nyt salaisuuden esimerkiksi teille, jotka myytte ruppasia rotan jyrsimiä ja homeessa olevia paskoja Tori:ssa 60-250€ hintaan, ottakaa nyt järki käteen ja miettikää hetki, mitä itse sellaisesta 30 vuotta lypsyjakkarana olleesta maksaisitte?!


Syrämmellä

HJ Visions – Jani